Skevt, återfunnet och älskling

Under ett besök på dass så läste jag i Hundsport (det är där jag läser den och många andra tidningar) att de fr o m nu inte kommer skriva ut titlar på hundarna som placerar sig på utställning i deras utställningreportage. Alla championat kommer bara betäcknas Ch oavsett vart det är taget eller hur många championat hunden har. De enda titlar som kommer finnas kvar utöver Ch är några få arbetstitlar. Förenklat och mer lättläst och säkert nästan nödvändigt för att bildtexterna inte ska bli milslånga för vissa hundar, men det känns surt iaf för mig. I många raser har det inte så stor betydelse eftersom Ch-titlar är lika mycket värda i alla länder. I vår ras är det verkligen inte så. Har man SUCH har man en hund med bruksmeriter eller åtminstone en mkt god mentalitet. Har man ett NUCH eller kanske ett amerikanskt Ch så finns där inget mer än utställningsmeriter… Det är en stor skillnad i mina ögon! En skillnad jag stolt vill visa!!! (Då har jag dessutom en hund med NUCH och en med SUCH.) Kanske allra mest sticker det att de ”färdiga” champions som importeras eller lånas in får samma fina titel som våra svanska hundar när de med stor sannolikhet aldrig hade klarat av kraven för ett SUCH…
Å andra sidan så har folk i stort inte nån vidare koll ändå och fattar inte skillnaden och de insatta i vår ras och andra ”drabbade” raser vet mycket väl vilka hundar som har vilken sorts titel… ;-)

Kameran är återfunnnen. Frida hittade den på sin gräsmatta. Den har legat ute i en vecka och mår därför inte speciellt bra. Den lever men det är inte mycket mer. Vi ska se om den går att lämna in och laga, annars får vi väl ut pengar på försäkringen för den så vi kan köpa en ny. Måste ju iaf vara lättare att få ut nåt på försäkringen när man har en skadad kamera än när den bara är borta… Om inte annat så fick jag lite sinnesro i att veta vart den tog vägen. Men surt som satan är det fortfarande!

Igår när jag var ute och kissade Svansa och Stella så mötte vi min älsklingstant. Hon som för ett halvår sen stoppade mig och gav mig ”Stora A” i betyg för hur jag skötte mina hundar. Nu fick jag lika fina ord igen! Hon menade att mina hundar var de lydigaste, gladaste och finaste hundar hon träffat på och att hon ofta ser oss genom fönstret och beundrar oss! Kan man bli annat än lycklig och glad över sånt? Underbara lilla tant! Nästa gång jag ser henne måste jag fråga exakt vart hon bor så jag kan gå dit med en kakburk eller en blomma eller nåt för hon har på egen hand gett mig fler vackra ord som gjort mig så oerhört glad än vad de allra flesta gjort ihop! Gud så mycket det är värt att få höra sånt!!! :-)

Comments (9)

 1. mamma

  Jag tycker att man åtminstone kunde skilja ut SUCH från resten, absolut!

  Den där tanten skulle man klona och placera ut lite överallt. Banne mig.

 2. Marita

  Oh vad roligt! Sug i dig utav berömmet. Lev på det.
  Det lär säkert ska komma någon senare och ”ta ner dig”…… Blä

  Men minns mina ord. Njut av lyckan I stunden ;)

  Skönt med kameran, även om jag hade hoppats att den varit kanske på ett något torrare ställe……

  Kram
  /Marita

 3. Marita

  Ja just det. Glömde….

  Jag förstår att det blir jobbigt och ohållbart att skriva ut alla titlar för dem.
  MEN.
  Bakom varje titel finns något att vara stolt över! Mycket möda, mycket pengar, långa resor, många timmars slit, kanske generationer av avel. Alla åker ju inte bara ut och inkasserar meriten precis.

  Jag tycker nog att de ändå får bemöda sig att skriva ut dem.
  Jag minns när jag fick den första giltiga meriten på min Olli. Det var stort att få skriva till den i namnet! Jag minns när jag fick den sista meriten på honom. Det var OCKSÅ stort! För det var en helt ANNAN slags merit.

  Ska ”storebror” bestämma vilken som ska vara mest värd…… Mest värd för vem? och i vad? Mentalitet, pengar, utseende?

  Nja här får de nog tänka till ännu ett varv.

  /Marita

 4. Lisa

  Stackars kameran!! Fy på dig Sandra att glömma sådär. ;)

  Gulligt tant, verkligen. En gång så träffade jag ett par nere på Konsumparkeringen, som snabbt hoppade ut ur bilen när jag kom med grabbarna grå. De ville så gärna hälsa, efter att ha spanat på oss i många år när vi traskat förbi deras hus (på vår favorit promenadrunda). Det färgyllde många av deras kvällar, att se oss spatsera förbi, och det förgyllde mig dag att höra dem säga det. ;)

  Grattis till småvalparna, skrattade faktiskt lite åt ”söta” Svansa i Nadias blogg, högbent och verkligen kort päls. Men sådär är det ju, de växer olika!

 5. Marita

  Ojoj jag igen.

  Jag läste just i Championatbestämmelserna från SKK om något som heter BSL 3. Där ska man ha betyget tillfredställande. VAD är det?

  Det finns med som ett alternativ för att få ut sitt SUCh.

  /Marita

 6. Marita

  Det var verkligen INTE meningen att sätta någon på pottan!

  Vi lär oss tillsammans!
  Lena har ju som bekant många talanger, så Hon söker och vi Lär. :)

  Hm. Happ då får man lov att sätta sig in i de där IPO sakerna också då…. Jag har förnekat att de finns tillgängliga för oss än. (Det förekommer inte många norr om Dalälven vad jag vet) Men man får väl ta sig i kragen och åka och kolla på något prov. Innan man har en åsikt om dem…..

  Jo det är på Söndag vi ska på premiär utställningen, hoppas jag! Har haft sjuka barn i en vecka nu så jag bara vääntar på min tur att däcka. Vi får hoppas att det där med att ont krut….. stämmer :)

  Men OM jag kommer iväg kan jag skicka ett SMS när det är klart, så du vet när du ska sluta vara nervös. :)
  En tanke räknas så låångt!!!!!

  /Marita

 7. jossan

  Underbara tant! kan du inte låna ut henne lite?:)

 8. Yohanna

  Vad kul!! Finns ju inget bättre än att höra beröm från sådana som liksom inte har någon anledning att ge det, eller vad man ska säga. =)

  Sen var det ju både tråkigt och roligt med kameran… Hoppas ni får försäkringspengar fort så ni kan ”get it back on track! =P Kram!!

 9. Emelie

  Vad mysigt med sådana tanter. Tyvärr är de alltför sällsynta. Då är den andra sorten betydligt vanligare…

Comments are closed.