Nya utställningsbestämmelser

De nya utställningsbestämmelserna damp ner i på hallmattan i förmiddags. Utställningsförbudet för kuperade hundar som infördes fr o m årsskiftet är allt annat än självklart och lätt att förstå. Jag är inte alls emot det eftersom alltför många köper in dyra hundar med kuperade öron och svansar, till synes, bara för att vinna på utställningarna… Att dessa hundar sen ofta går bättre än sina okuperade raskompisar är en annan sak och mer komplext än att domarna bara går efter svansar och öron, men det känns ändå konstigt där i flertalet raser är den klara majoriteten på utställningar kuperade och importerade. Föds det inte upp några hundar av de raserna i Sverige eller är avkommorna till dessa kuperade importer helt enkelt fula? Eller är ingen intresserad av att ens försöka konkurrera med de kuperade? Tja, skitsamma vilket. Det var inte det jag skulle skriva om egentligen utan att den nya regeln är luddig och onödigt krånglig med alltför många ”om” och ”men”. T ex så har hela grupp 7 (stående fågelhundar) dispens för kuperade hundar på utställning. Why??? Hundar av alla raser som kuperas av veterinärmedicinska skäl ( t ex bruten svans el extrem kroksvans) får inte visas på utställning oavsett anledningen till kuperingen. Om detta gäller t ex aussies som föds med stubb men kanske har en taskig krok som gör det obekvämt att sitta och därför kuperas av veterinär, framgår inte riktigt av reglerna. Naturligt födda stubbsvansade aussies (och diverse andra raser) får ju lov att visas på utställning och det pratades om att det skulle krävas veterinärintyg på detta för att få deltaga, men inget om intyg nämns i reglerna. Räcker det med intyg i samband med besiktningen av 7-8 veckorsvalpar eller måste intyget skrivas för valpar på bara ett par dygn? Ska man då ta med hela kullen till veterinärkliniken med all dess baciller och smittor eller ska man ta hem veterinären (och betala dyrt för det) med bifogade baciller? Vad gäller alltså? Och hur trovärdigt kommer det att vara med importerade nbt-hundar i vår ras? Kommer det att bli ett jäkla sug efter nbt-valpar från ex USA och kommer uppfödare där att vilja låta bli att kupera valpar som ska exporteras? Man blir ju tvungen att bestämma vilken valp man ska ha redan inom ett par dygn efter födseln isåfall och vill man verkligen det när man lägger ut stora summor för att importera en hund som då helst ska vara av avelskvalité? Många frågor och dåligt med svar…

Tja, det bästa med hela regeln är iaf att man får lov att ansöka om tillstånd att visa den kuperade hunden på utställning en gång för att få en kvalitetsbedömning och man får lov att göra MH, MT och tävla helt fritt och det är ju trots allt de bitarna som är de allra viktigaste för aveln!

Comments (5)

 1. Agnetha

  Regeln verkar vara ett hopkok av kompromisser, tycker jag. Alltså, det MÅSTE vara antingen eller, tycker jag: Antingen tillåter man eller också tillåter man inte kuperade hundar att tävla! Och då alldeles oavsett om det handlar om utställning, lydnad och/eller brukset.
  Däremot är det tramsigt om man inte skulle acceptera tävlingsdispenser (ej utställning!) för SVANSkuperade hundar, om svansen kuperats p g a skada eller sjukdom. Däremot öronkuperade: NO WAY över huvud taget!!! Vi har haft öronkuperingsförbud i Sverige i snart 70 år, p g a det anses som gravt djurplåger, men snacka om ”papperstiger” … :(
  När det gäller just aussies och USA-importerna och kupering kan det väl vara ett problem som kan lösa sig ”av sig själv”; även ”overthere” är diskussionerna och planerna på kuperingsförbud långt gångna. Bra, tycker jag! ;)
  Ha det – kram.

 2. Nadia

  Nä fy sjutton vad dom ska krångla till det!!! Håller med Agnetha om antingen eller…

  Kram

 3. Riitta

  När vi lät vet besiktigade pirtaterna vid 8 v ålder frågade jag om de inte kunde skriva att de var födda med naturlig stubb (och anteckna längden på intyget). Det gick inte då hon inte hade varit med när de föddes, trots att hon förstod att jag inte hade lämnat den bit som var kvar ;) OM jag nu ev skulle ha kuperat dem själv… Då kvarstår frågan; Hur kan man då bevisa att det är NBT om inte vet är med vid födelsen? Jag fyllde även i svanslängderna när jag skickade in papper för registrering på valparna till SKK. Det har inte noterats någonstans.
  /Kramis

 4. Riitta

  Jag kanske förklarade mig lite otydligt. Hon skrev att de hade stubb vid vet.bes. men hon kunde inte skriva att det var medfödd NBT. Så det kan ju som du skriver inte vara giltligt om de skulle komma till kritan…
  /Kramis

 5. Marie

  Ja du regler kan allt bli lite luddiga ibland. Men om jag inte har fel så gäller väl reglen hundar som är födda efter 20080101 och är kuperade INTE införda efter 20080101 annars skulle ju inte krokodilen får vara med på utställningar och det får hon =)=)=)
  Jadå vi syns på söndag !!!
  Kramar
  Marie

Comments are closed.