“Självständig herre”!

Det kunde ju gått bättre idag än vad det gjorde. Vääälidgt mycket bättre. Samtidigt är jag helt klart nöjd. Vi uppfyllde våra mål att ha roligt ihop och Dizzy klarade sånt jag inte trodde. Att hon sen föll ur på sånt jag vet att hon kan riktigt fint bryr jag mig inte så mycket om. Det handlar så väldigt mycket om proofing och tävlingsträning och det har vi ju knappt sysslat med alls ännu. Att hon är ”ur form” har jag ju vetat hela veckan dessutom.

Tja, för att ta saker från början så gick spåret helt ok. Vi fick en hästhage tilldelade oss och spåret varierade mellan knähögt blött gräs till trampad, dammig jord. Från sol till skugga. Dizzy jobbade på fint, men fick tapp i varje övergång mellan högt och lågt gräs och mellan skugga och sol och ringade då ordentligt. Vi en ring så höll jag linan längst ut i änden och tappade den givetvis. Pinsamt! Eftersom jag halvt på alla fyra försökte jaga ifatt linan så tyckte Dizzy det var en rolig lek och jag ”jagade” liksom bort henne från spåret. När jag insåg att det inte funkade att småspringa och försöka fånga linänden samtidigt så kallade jag in henne och sa ”spåra” igen och då gick hon direkt tillbaka till spåret. Alla apporter apporterades snyggt och självklart och hon jobbade fint hela tiden (förutom när jag jagade henne…). Betyg 8 och 8,5 med kommentaren ofokuserad. Det såg nog så ut från håll när hon ringade runt, men jag hade väl inte kallat det för det eftersom hon ju jobbade hela tiden.
Nästa moment var budföring. Här vet jag ju att hon kan fuska med ingången hos mottagaren och antalet gånger hon sprungit till någon utanför familjen är lika med 1! Att hon sen inte tycker att man ska tramsa med klappar när man jobbar gör att hon gärna kommer in fint men tjuvstartar. Inte idag dock. Hon behövde två kommandon för att starta från mig (inte konstigt att hon inte var säker på vad som gällde…) och sen sprang hon snabbt och rakt, gjorde en kanoningång, satt still och startade på kommando från mottagaren och sprang lika fint och kom in till mig. Betyg 8-8 pga dk.
Efter lunch var det dags för lydnaden och Dizzy kändes jättefin när vi värmde upp en aning. Dock blev vi störda (jag iaf) av att en tävlande innan oss som nollat spåret men fått lov att köra lydnaden ändå skulle köra innan mig fast jag fattade det som att han skulle köra sist. Det blev alltså en del extra väntetid när vi var laddade och klara. När vi sen äntrar planen så kommer det ett äldre par gåendes över planen och det går ju inte fort heller när tävlingsledarna försöker mota bort dem. Ännu mer vänta och nu började jag känna att jag ”tappade” Dizzy. (Påminner mig själv om att träna att starta efter störande moment…)
Linförigheten fick vi 8,5 och 7,5 på. Det var väldans snällt eftersom Dizzy spårade delvis… Gah! (Träna med goda lukter på marken!)
Framförgåendet tänkte jag avstå, men A övertalade mig till att testa och visst tusan gick det! Alltså för två veckor sen hade vi inte kommit förbi punkt 1:a i det momentet, men nu gick hon skitfint rakt ut och höll sig där! Hon kikade bakåt på mig ett par gånger och ståendet var ju inte i färdriktningen direkt, men ända tills en halv sträcka var kvar så såg det jättefint ut! Då började hon nosa igen och hade jag då saktat av och kommenderat om så hade hon nog gått vidare och vi hade fått betyg. Det gjorde inte klantjag utan jag gick förbi henne och därmed fick vi en nolla. När jag gått om henne så kom hon upp självmant och gick fortsatt fint framför. Klantmatte alltså.
Läggandet har ju som bekant varit allt annat än vad det ska vara i veckan och likaså var det idag. När hon inte lade sig på första kommandot så halvslängde jag mig i backen och hon lade sig, men när jag vände upp så kom hon gåendes mot mig med rumpan viftandes! Sötnos! Inte oväntat att det skulle bli en nolla på det momentet och att återfå de fina lägganden vi haft ska inte vara alltför svårt.
Inkallningen fick vi 9-9 på med kommentaren att ”hoppar vid föraren”!!! Va???? Hon nuddar mig inte. Hon är jättesnabb i sina ingångar och liksom slänger runt kroppen för att hamna rätt. Är det att hoppa och vad är det för fel med det? Bättre att gå långsamt? Hmpf.
Apporteringen fick vi 8,5 och 9 på med samma kommentar som inkallningen plus att hon fick tag i apporten i kulan. Söt som hon är så gör hon som jag lärt henne och tar inte ett nytt grepp när hon väl tagit den trots att det såg ut som att hon skulle tappa den när som helst. Pussunge! Normalt griper hon apporten på mitten så inte heller här har jag nåt att klaga på.
Sista moment var hoppet och hon hoppade ut så fint så, men på andra sidan och bad om att få tillbaka apporten hos tävlingsledaren som fortfarande höll i den… Alltså en nolla igen eftersom hon inte hoppade tillbaka. Det ska hårdtränas på att apporter ligger lite här och var på planen när andra moment utförs och att andra personer går iväg med ”hennes” apport utan att hon ska bry sig.
Platsen avstod vi givetvis.

På det hela taget så kan jag ju säga att om kommentaren ”ofokuserad” var lite fel på spåret så hade den passat jättebra på lydnaden istället. Hon håller normalt ihop bättre än vad hon gjorde idag, men så har vi ju inte tävlat innan heller och det kanske var just de extra störningar som tävlingen ger som fick henne att ”falla ur”.
Det som gjorde mig lite besviken var ena domarens kommentarer när vi var klara. Hon sa först att det ”var mig en självständig liten herre det där!” Eeeeh…. Nä, tyckte jag. En dam möjligtvis och överdrivet självständig är hon väl inte heller. Sen kom ”Hon tycker visst att lydnad är tråkigt va” Återigen ett näää. Hon tycker ju lydnad är det roligaste som finns ju! Och jag tycker t o m att det syntes idag för när hon gick så gick hon jättefint! Sista kommentaren var ” Du kör agility med henne i första hand va?” Ännu en gång, näää! Visst har vi kört lite agility, men verkligen inte som förstagren och vad menade domaren med det? Att vi inte platsar på appellplanen eller?
Den andra domaren gav mig en trevligare kommentar ute på parkeringen senare ”Himla trevlig hund du har! Den kommer du nog komma långt med när hon mognat lite i huvudet!” Tackar! Det är sånt man vill höra ju. Inte att man har en uttråkad, självständig hane som nog borde köra agility istället.
Dagens poäng blev 158,75. Alltså 1,25 poäng från godkänt. Och jag är faktiskt nöjd!!! Jag har fått bevis på att vi kan. Dizzy är en pingla och när vi tränat mer, vågar lägga platsen och har en gnutta mer flyt än idag så klarar vi uppflyttet med god marginal. I höst ska jag klara av både appell och lägre med Dizzy tänkte jag oc jag tror inte ens att det är naivt att tro att vi klarar det. Det hänger nog mest på att komma med på tävlingar…

Dagens allra största sak var Agnethas och Bucks framgångar!!! De blev uppflyttade och vann med finfina poängen 294,5!!! GRATTIS! Ni är sååååå värda er framgång!!! Grattis även till Tarrak som fick cert och Bir idag!   

Comments (15)

 1. Yohanna, Banza och Malva

  Ja, det låter ju onekligen som en händelserik tävlingsdag… =) Håller med om att det låter som att Dizzen hade rätt kul, så det var ju en del konstiga kommentarer av domaren?

  Ang. betyget på inkallningen så känner iaf jag ibland att domaren tenderar att ”döma ner en” av konstiga anledningar på en del moment om de föregående gått lite kasst… Mänsklig psykologi kanske att se de sämre sakerna om det är det som stått ut innan, men trist är det iaf!

  Alltid nyttigt att se vad man ska träna mer på iaf (det är det vi ska göra på onsdag ju, och det lär bli en lång lista…), bara 1,25 irriterande poäng ifrån, och ni hade ju kul!. Kram!

 2. Lisa

  Grattis till väl genomförd tävling! Ta vara på känslan. Dizzy är ju fortfarande ung och ni har all tid i världen. Klokt att avstå platsen, det tycker jag var bra gjort.

  Trist med sådana där kommentarer. Jag undrar vad hon/han tänkte när han/hon sa det? Var det för att uppmuntra eller för att trycka ned i skosulorna? Drar mig till minnes en appelltävling när jag var iväg och tittade på Gipsy. En kvinnlig domare där gjorde verkligen dåligt intryck på mig, och hon gjorde allt för att få oss att förstå att vi inte hade något där att göra. Påpekade tex. spydigt att man ”brukar ha” gummistövlar när man spårar på äng. Eh, det är väl ändå upp till var person? Såå tråkigt attityd hade hon.

  Men fokusera du på den andra kommentaren, den var ju betydligt trevligare!

 3. Ingrid

  Tycker du har gjort en riktigt bra genomförd tävling och ska verkligen inte ta åt er av den tråkiga domarens kommentarer. Usch för såna domare! Min förhoppning är ju att domarnas, tävlingsledarnas & funktionärers inställning och bemötande ska få tävlande att vilja fortsätta att tävla så då är det nog dags att en del tänker på vad som sägs… Nästa gång Sandra – då sitter uppflyttningen som SMÄCK! Kram på er!!!

 4. Agnetha

  Usch, vad tråkiga kommentarer! :( Skönt då, kanske, att veta att tävlingsledaren sa att Dizzy kommer att bli en kanonhund, när hon ”vill hela tiden”. Och jag tycker att det bitvis såg kanonfint ut; du är väl hård i din kritik mot dig själv och ”rödluvan”. Linförigheten var långa stunder 10-måssigt, så 8,5/7,5 är inte alls bara ”snällt”.
  Tack för grattiset! Det värmer.
  Ha er en riktigt bra vecka – kram.

 5. Marie

  Grattis till en genomförd tävling, men man behöver inte de kommmentarena av en domare !! Det är så onödigt!!
  Kram
  Marie

 6. Carin

  Debuten avklarad, nu siktar ni mot stjärnorna.

 7. Åsa

  Grattis till en väl genoförd tävling. Inte illa att ändå vara knappa poäng från godkänd. :)
  Ta åt dig av det positiva och skit i de andra onödiga kommentarerna. En del människor vill bara ha sista ordet och tänker inte innan de säger saker och ting. Klart som tusan att uppflyttet sitter som en smäck nästa gång. Att både klara appell och lägre i höst är inte alls orimligt. Logiskt när det kommer till dig och Dizzy tycker jag.
  Kram på er alla!

 8. Sofia/Joya

  Applåder och visslingar!!!!
  Ni tycks ha gjort en jättebra tävling! Och det viktigaste är ju att få en liten vink om vad man ska jobba lite extra på! Uppflyttningen är så gott som klar ;)
  Dumma uttalanden från dommare tänker vi inte ens att kommentera. Skönt iaf att det var 1 klok dommare med!
  Ha det bra!

 9. Ida P&B

  Bra jobbat! Kan inte domare bara hålla snattran ibland!?!? Men jag har märkt att bruksdomare verkar vara allergiska mot alla former av hopp mot föraren, jag fick också påpekanden om det i språng marsch trots att jag inte alls tycke att han hoppade…

  Hellre ett hopp på benet än inget i skogen?!

 10. Nadia

  Va kul att det gick bra och att ni hade kul! Det finns ju hur mycket vilja hos henne som helst…jag är säker på att hon kommer att gå långt med lite erfarenhet!! Å den manliga biten vet jag inte var hon fick den ifrån!?
  Caddy var lös på promenad hos mamma igår när vi mötte en joggare och genast satte han fart mot henne medans både jag och Mattias panikskrek och viftade med händerna. Och hör å häpna han vänder sig om efter halva biten och rusar fram till mig och blir rikligt belönad!!! Det var första gången han kom självmant och struntade i det andra intressanta!! Vilken gullegubbe asså!!! Sååå stolt…. Kraam

 11. Annelie

  Klart ni fixar appellen och lägre i höst. Det är så skönt när man läser att folk är nöjda TROTS att de inte fått uppflytt/cert/förstapris. Man ska ju jämföra sig med sig själv och så ska man ha roligt! Tråkigt med den ene domarens kommentar men h*n var nog ganska okunnig. Dizzy är väl ”tjejig” om någon är det. Så Grattis från oss!
  Kramar

 12. Sofia/Joya

  Hej igen!
  Upptäckte min ”snygga” stavning på domare, kanske jag menade dummare…..;)

 13. Sandra m Nova o Freja

  Grattis igen till en lyckad tävling:D
  Men fy vilka totalt onödiga kommentarer från domaren, så oprofessionellt:(

 14. Pernilla

  Jag vill bara hurra och ropa över er tävling. Ni verkar haft kul ihop och du förmedlar verkligen den positiva känslan i dina rader. Det är ju så det ska kännas! Att man haft roligt!!! Då är man nöjd även om det var så attans lite ifrån godkänt. Ingen tvekan om att ni kommer fixa båda klasserna till hösten! Om du nu inte ändrar dig och börjar träna agility med din hane istället *hehe*
  Tack också för grattis hos oss. Det känns smått overkligt ännu, men vi är riktigt laddade för att åka på rhfu!! :)
  Kram

 15. Riitta

  Grattis till en väl genomförd tävling. Ni har kämpat på bra :)

  Kramis Riitta Raffa & Zorba-Skräpet ;)

Comments are closed.